Fobi är en stark upplevelse av rädsla, skräck, äckel eller starkt obehag. Den kan sakna grund i många fall, men den är väldigt svår att bli kvitt. Oavsett om det handlar om ormskräck eller höjdrädsla. I många fall behövs terapi för att lära sig att leva med sin fobi. Men klart är att en fobi endast kan betraktas som just en fobi om den den negativa känsla som upplevs är orimlig eller överdriven i intensitet.
Skälet till att vissa personer utvecklar fobier anses vara en kombination mellan arv och miljö. Med andra ord en biologisk sårbarhet som är kombinerad med händelser som skett under livet. Det finns vanliga fobier som ovan nämnda orm- eller höjdfobi. Men sedan finns det mindre vanliga fobier som du kanske inte ens trodde existerade. Så Fnissfest kan stolt presentera: världens sjukaste fobier!
Rädsla för att bli galen.
Rädsla för åsikter.
Rädsla för vackra kvinnor.
Rädsla för färger.
Rädsla för clowner.
Rädsla för hus eller att vara i ett hus.
Rädsla för tonåringar.
Rädsla för åka bil på landsväg.
Rädsla för att gå framåtlutad.
Rädsla för uttrar.
Rädsla för långa väntetider.
Rädsla för musik.
Rädsla för moln.
Rädsla för naveln.
Rädsla för papper.
Rädsla för svärmor.
Rädsla för fobier.
Rädsla för att bli kittlad med fjädrar.
Rädsla för stjärnor.
Rädsla för sömn.
Rädsla för tjurar.
Rädsla för att sitta.
Rädsla för ord.
Har du någon fobi? Är du rädd för någonting som du allra helst undviker totalt? Eller är det till och med så att någonting i listan ovanför stämmer in på dig själv eller någon i din närhet? Dela artikeln vidare!
Vi närmar oss julafton. En efterlängtad avrundning av hemska året 2020. Nu tar vi sikte på framtiden! Julen är i huvudsak en kristen högtid som firas årligen till minne av Jesus födelse. Miljarder människor runt om hela världen firar julen. Högtiden förbereds genom firandet av advent och firas från Jesu födelse på julnatten fram till trettondedag jul. Det var nämligen då som de tre vise männen ska ha kommit fram till Betlehem.
Traditionellt sett firas den svenska julen med start den 24 december (julafton) följt av juldagen, annandag jul, mellandagarna, nyårshelgen fram till trettondagen och avslutas sedan den 13 januari (Tjugondag Knut) då ”julen dansas ut”. I Norden överlämnas julklappar under julafton till minne av de tre vise männens presenter. Men fram till 1800-talet gavs dessa faktiskt av Julbocken.
Vanligt är att vi firar julen genom att ta på sig juliga plagg. Framför allt jultröjan (med olika motiv) har blivit ett populärt inslag under de senaste åren. Men det är inte alla plagg som blir stora succéer. Spana bara in den här listan på fantastisk fula julkläder! Scrolla på!
Visst kan det, i alla fall på papperet, vara en mysig idé att ha en bild på sin partner på tröjan. Kolla in det här gulliga paret som tagit allting ett steg längre och skapat två jultröjor med varandras ansikten på. God idé! Men njae. Det når inte riktigt ända fram, va?
Men vänta nu? Hela finessen med den här tröjan är alltså att någon har skurit ut ett hål i form av en julgran. Och tanken är sedan att personens brösthår ska skapa en illusion av att det är granbarr. Tillåt oss att tvivla!
På samma tema som föregående. Dags att skära upp ett hål i din tröja. Men här har någon tagit jultröjan till en helt ny nivå. I stället för brösthår riktar vi in oss på, ja, maghår. Och naveln ska fungera som någon sorts julgransfot. Eller vad är tanken?
Vissa fastnar i att det ska vara just en jultröja på julaftonen. Men varför inte tänka annorlunda? Kolla bara in den här ståtliga pjäsen. Glöm allt vad tomtemössor och stjärngossestrutar heter. Det nya, heta verkar tydligen vara att placera en (missbildad) julgran på huvudet. Komplett med julgranskulor och stjärna i toppen. Succé?
Nej, jag vill inte använda min vanliga morgonrock. Ja, jag vill i stället dra på mig en otroligt otymplig, varm och avskyvärd julgransrock i stället. Familjens dåre eller familjens geni? Vad tycker du? Är det här någonting som du skulle vilja bära på julaftonen när klapparna delas ut eller julmaten ska inmundigas?
Jag förstår att du ser besviken (nästan arg) ut. För den här jultröjan kan väl inte ha blivit någon framgång vid julbordet? Ett avhugget kvinnoben ligger alltså över axeln. Vad betyder det? Har vi med en mördare att göra? På vilket sätt bidrar den här märkliga tröjan till julstämningen?
Julens mest välklädda par! Eller inte. Kolla bara in mannen som har några slumpmässiga röda prickar i ansiktet. Och hur gick egentligen tankearbetet bakom kvinnans glittriga och julgransformade strutar? Vi får i alla fall ge dem att det här skapar uppmärksamhet och snack kring bordet.
Jag vet. Jag kan skapa en jultröja med typ tusen bjällror så att jag låter som en fullödig kyrkorgel så fort jag rör en endaste muskel. Vilken fantastiskt idé! Det kommer säkert att bidra till en fantastisk julstämnning runt granen och alla klapparna. Vi kör på det!
Vilket plagg gillade du mest respektive minst i listan ovan? Behöver du kanske inspirera någon kompis eller familjemedlem inför julen? Eller har du något annat hemskt julplagg som världen borde få se. Sprid den här artikeln vidare och bjud på skratt i din omgivning!
Dokusåpa, en kortform för dokumentärsåpa, som genre slog igenom i teverutan under 90-talet med program som ”Expedition: Robinson” som följdes upp av andra tittarsuccéer som ”Farmen”, ”Villa Medusa”, ”Baren” och – framför allt – ”Big Brother”. Man kan enkelt säga att dokusåpan är en blandning av såpopera och dokumentär. Personer hamnar i en speciell miljö där produktionsteamet försöker att fånga alla intriger, konflikter och romanser på kamera.
Under de senaste decennierna har vi onekligen blivit översköljda av diverse realityprogram som brukar bjuda på ett vässat smörgåsbord med udda och roliga profiler. Vem minns inte program som ”Bonde söker fru”, ”Ensam mamma söker” och ”Paradise Hotel”. En sak har programmen gemensamt: de gör onekligen allt för att skänka oss i soffan lite underhållning och skratt. Här har du en lista med sex realitystjärnor som får dig att fnissa till.
Robert ”Robban” Andersson var med i tredje säsongen av ”Expedition Robinson” på SVT i slutet av 90-talet. Allra mest minnesvärt är kanske när han under finalen av ”Super-Robinson”, som sändes 2004, var sminkad i blå färg och gjorde en så kallad tevekupp genom att sno Robinson-statyetten och äta upp sin röstsedel. Rolig kuriosa är att Robert, utöver att vara kanske Sveriges mest kända realitystjärna, jobbat som bland annat gruvarbetare, journalist (!) på Se & Hör samt distributionschaufför på GB Glace. Många strängar på din lyra, Robban!
Allas vår favoritnudist! Jan O Jansson, som gick under smeknamnet ”Naken-Janne”, är känd från såpan ”Farmen” som sändes 2003 och även ”Farmen Afrika”. Under våren 2005 deltog ”Naken-Janne” även i dokusåpan ”Club Goa”. Han var dessutom med och spelade in videon till Markoolios låt ”Vilse i skogen” där han framställdes som Näcken i bäcken från de svenska folksagorna. Han har även gett ut boken ”Den nakna sanningen” (så klart!) och släppt coverlåten ”Leende guldbruna ögon”.
Oj! ”Farmen-Qristina”! Henne minns du väl? Qristina Ribohn, som hon heter, blev rikskändis genom sitt deltagande ”Farmen” både 2001 och 2003. Därefter har Qristina varit med i ”Fångarna på fortet” på TV4 hela tre gånger. Hon har även medverkat i dokusåpan ”Baren” på TV3 och, liksom ”Naken-Janne”, med i ”Club Goa” som även det sändes på TV3. Ribohn var även en av deltagarna i andra säsongen av ”Realitystjärnorna på godset” som sändes under 2016. Efter att ha lagt realityskorna på hyllan arbetar hon nu som drogrådgivare och politiker i Karlshamn. Det ni!
Olinda Castielle, tidigare Borggren, är en svensk dokusåpadeltagare, modell, sångerska och programledare som slog igenom i ”Paradise Hotel”. Men dessförinnan hade hon faktiskt medverkat i amerikanska realityshowen ”The Next Joe Millionaire”. Olinda fick senare ett eget teveprogram – ”Olinda om” – som sändes på TV4:s nu insomnade systerkanal TV400. Olinda och hennes pojkvän Patrick (som även han var med i ”Paradise Hotel”) började senare spela in porrfilmer i Spanien och lanserade egna webbplatsen Oplounge.
Konstapel Melin! Kanske var Martin Melin den första, riktiga dokusåpakändisen i Sverige. Han vann den första säsongen av ”Expedition Robinson” och har sedan dess varit med i flera andra svenska teveprogram som ”På rymmen”, ”Jakten på ökenguldet” och ”Hon och han”. Till vardags är Martin Melin polis. Han har varit gift med Camilla Läckberg och även själv gett ut ett antal deckare (bland annat ”Brott kan ej styrkas” från 2015). Melin kandiderade även under 2018 till riksdagen för partiet Liberalerna. Han var en av toppkandidaterna och fick näst flest kryss av alla kandidater för Liberalerna i Stockholm.
Linda Rosing, numer Thelenius, slog igenom med dunder och brak i svenska versionen av ”Big Brother”. Bland annat är hon känd för att ha haft sex i teve. Våren 2015 var hon även med i teveserien ”Realitystjärnorna på godset”. Linda har tidigare varit förlovad med kände dörrvakten Fadde Darwich. Hon är utbildad flygvärdinna och har flera barn tillsammans med Peter Thelenius, sångare i Basic Element, som hon gifte sig med under 2010. Även Linda har, liksom Martin Melin, satsat på politiken och lanserade under 2006 partiet Unika partiet. Men succén uteblev. Partiet fick endast 222 röster i riksdagsvalet.
Har vi missat att inkludera någon profil som gjort avtryck i realityvärlden? Eller vill du påminna någon polare, kollega eller familjemedlem om en av profilerna som fallit i glömska? Dela artikeln vidare!
Barn har ju fantastisk fantasi. Och det är ju onekligen magiskt att vara med när de släpper loss sin kreativitet. Men ibland blir det mest knas när barnen sätter sig vid skrivbordet för att göra en teckning. Kanske blir det för ärligt. Eller så förvandlas motivet till någonting helt annat än vad som var tanken. Kolla bara in teckningarna i den här listan!
När hästarna som rids blir till någonting helt annat.
När ditt barn får i uppdrag att rita dig och inkluderar din följeslagare – vinflaskan.
Kolla mamma, jag har ritat dig! Och jag fick med alla dubbelhakor!
Jahaja. Har vi fostrat en djävulsdyrkare i familjen?
Vad fint att du har ritat en hästfamilj! Men vänta nu …
När femåriga Antonia skulle rita en sax och fick fram någonting helt annat.
Sitter du själv på någon rolig barnteckning? Eller vill du skänka lite igenkännande fniss till någon annan förälder som du känner? Dela den här listan vidare!
Finns det någonting bättre än att slå sig ner i tevesoffan en fredag eller lördag och bli bjuden på en riktig skrattfest? Genom åren har vi blivit bortskämda med roliga teveprogram som underhållit oss. Men vissa av serierna har lagts ner efter ett par säsonger. Här har du en lista på fyra humorprogram som vi mer än gärna vill se göra (storartad) comeback i teverutan.
”Time out” var ett teveprogram som sändes i TV4. Programmet, som hade Martin Timell som programledare innan Anders Jansson tog över, pågick mellan åren 2003 och 2007 samt under 2017. Humorprogrammen fokuserade på sport och bestod av två tävlande lag – Lag Väst och Lag Öst – bestående av komiker och idrottsprofiler. Komiker som medverkade var bland andra Robert Gustafsson, Annika Andersson, Babben Larsson och Thomas Petersson.
Det här var ju en riktig klassiker (och långkörare) i tablån. ”Har du hört den förut?”, som hade premiär 1983 och sändes ända fram till 2005, gick ut på att kända profiler och komiker satt på en pub och drog roliga historier för tittarna. De första avsnitten var en kvart långa, senare förkortades de till tio minuter. Signaturmelodin till programmet är Povel Ramels sång med samma titel. ”Har du hört den förut?” gjorde kort comeback under 2011. Men vi vill se en ny säsong nu!
”Hipp Hipp!” började sändas i SVT under 2001 och är ett humorprogram ledda av parhästarna Johan Wester och Anders Jansson som består av massa helknasiga och roliga sketcher. Vem minns inte ikoniska karaktärer som Kajan, Tiffany från Staffanstorp, Itzhak Skenström och andra? ”Hipp Hipp!”, som sändes för sista gången med nya avsnitt under 2011, var en fortsättning på de föreställningar som gjordes på scen av just Wester och Jansson tillsammans med Claes Virdeborn.
Kan det verkligen vara roligt att följa tre bröder (tillika) skoterförare i norrländska Svartlien som gör sitt bästa för att ratta en skidanläggning. Ja, helt klart! ”Pistvakt” var en komediserie som sändes i SVT mellan 1998 och 2000. Bröderna Marklund räddar stockholmare i skidbacken, ser till att ”dragbanan” är funktionell, dräper ”bjärnar” till höger och vänster och passar även på att ta sig en eller två ”hojtar” emellanåt. Vi fick två säsonger. Men nu vill vi ha mer!
Har vi missat något program i listan ovan? Eller vill du påminna en kompis eller polare om någon av serierna som vi tagit upp? Se till att dela den här artikeln vidare i ditt flöde.
Vi har nog alla ett antal ärr som vittnar om barndomens alla äventyr och upptåg. För visst är det så att bristen på konsekvenstänk och ett starkt självförtroende (”jo, jag klarar det här”) ledde till en drös med skador och olyckor under uppväxten. Här kan du ta del av de vanligaste som du säkert har varit med om själv.
Aj. Vem minns inte idrottslektionerna när man bara var tvungen att slänga sig på grusplanen för att täcka ett fotbollsskott eller försöka sig på en (omöjlig) lyra under slutskedet av en brännbollsmatch? Resultatet: ett helt sönderrivet knä med gruskorn som satt kvar i huden i typ ett halvår. Och glöm inte den tallrikstora sårskorpa som täckte hela knäskålen en lång tid efteråt.
Kanske handlade det om ett slagsmål med ditt syskon. Eller gruffet där under skolrasten. Eller så trasslade sig fötterna in i varandra så att du föll pladask ner på asfalten. Oavsett orsak har vi nog alla slagit ut en tand eller två med en rejält stor glugg som resultat.
Hörde jag någon nämna magplask? Nog osade man rejält av självförtroende, snudd på hybris, när man under simlektionen minsann skulle visa klasskompisarna att man kunde göra ett perfekt dyk från femmans höjd. Problemet? Det kunde man ju inte. I stället fick sig magen en rejäl bränna av vattnet och hela överkroppen var kräftröd i en vecka eller två.
Man var ju bra hög på livet när det vankades skolutflykten till skidbacken. Nu skulle alla polaren få se hur bra man var på att åka skidor! Och inget var ju mer imponerande än att åka snabbt eller hoppa högt. Synd bara att landningen eller den tvära svängen alltid resulterade i utlösta skidor, sönderslaget ansikte och snö innanför overallen. Men coolt var det!
En sammanslagning i fotboll, fallet från hästryggen eller den där gången när du skulle visa dig cool för kompisarna och hoppade från en höjd rakt ner bland stenar och bråte. Oavsett om det handlade om vadbenet, handen eller fotleden har vi nog alla (eller känner någon som har) brutit ett ben i barndomen. Kanske flera stycken.
I mitt fall handlade det om ett fall från klätterställningen på skolan. Rakt ner i stenhård asfalt! Det är ju inget mindre än ett mirakel att huvudet kunde stå pall. Och sedan kom illamåendet och besöket hos skolsystern (som testade reflexerna genom att hamra på knäet!) och en duktig vila hemma i barnsängen.
Har vi missat någon klassisk olycka? Eller vill du påminna någon barndomskompis eller familjemedlem om de vilda åren under uppväxten? Dela artikeln vidare!